Van Kallemooi tot Shanty

Tijdens de Pinksterdagen zijn wij naar Schiermonnikoog geweest. Het kleinste eiland in de Wadden. Zaterdagmorgen vroeg vertrokken naar Lauwersoog om met de boot van 11.30 uur over te varen. Het was erg betrokken weer en de lucht werd steeds donkerder. Nu dat bleek bij aankomst, want toen ging men even helemaal los. Midden in de stromende regen moesten wij van de boot af om vervolgens op de fiets naar het dorp te gaan. Een kaal fietspad onder langs de dijk van 2.5 km. Wat waren wij nat. Het ontvangst in het Hotel “de Tjattel” was echter hartverwarmend. Mocht ik de kleren in de droogtrommel willen, dan kon ik dat melden. De kamer was prima met een grote doucheruimte, die pas was vernieuwd. Nu het woord: Kallemooi. Wat betekend dat nu. Wij kwamen midden in een oud Schiermonniks gebruik en wel driePinksterdagen. Bij het Kallemooi wordt er op zaterdagavond voor Pinksteren op een vaste plek in het dorp een Kallemooimast geplaatst. Achttienmeter lang met bovenaan een groene tak met daaronder de Nederlandse driekleur met in de witte baan het woord: Kallemooi.

 Onder de vlag bevindt zich op de kruising van de ra een mand met daarin een gestolen haan die voorzien wordt van geweekt brood voor drie dagen. Aan beide uiteinde van de ra hangen lege kruiken, die het feest vreugde geven. Rond middernacht wordt de mast met de haan in de mand omhoog gehesen door een aantal sterke mannen. Dit gebeurt onder leiding van mannen van de Kallemooi-commissie. Die zijn gedurende de Kallemooi te herkennen aan hun hoge hoeden. Vervolgens begeeft een ieder zich naar de plaatselijke horeca, alwaar tot in de vroege uurtjes wordt gefeest en gezongen. Dit alles hebben wij overleefd en de andere dagen hebben wij op de fiets het eiland verkend en erg veel gewandeld. Het is een schitterend eiland met een prachtige natuur. Maandagavond gaf het Shantykoor van Schiermonnikoog  “Gin See to Heigh” een consert in het Beukennootje (muziektent). Een prachtig slot voor ons korte verblijf op dit eiland. Dinsdagmorgen weer naar de boot gefietst en terug naar Lauwersoog.

This entry was posted in Dagtochtjes, Diversen, Fietsen en wandelen, Fotografie and tagged , , , . Bookmark the permalink.